De media staan vol met berichten over superfoods en diëten; steeds meer patiënten en behandelaren gebruiken voeding op weg naar herstel. Maar voeding is complex en in de overweldigende hoeveelheid informatie kan het lastig zijn om hype van hoop te onderscheiden.
In deze editie van PSYience Live geeft dr. Roel Mocking een overzicht van de recente wetenschappelijke literatuur op het gebied van voeding in de psychiatrie.
U moet inloggen op PSYience om deel te nemen aan de eindtoets. Meer informatie over het inloggen kunt u hier lezen.
Rechts op deze pagina, naast deze tekst, ziet u het Jubileum logo met daaronder een oranje button. Wanneer u deze button aanklikt dan komt de tekst “Naar de sessie” in beeld. U klikt nogmaals de oranje button aan en wordt automatisch doorgestuurd naar de toetsvragen.
Let op, de toets werkt niet in Internet Explorer. Gebruik dus een andere Internet browser, zoals Google Chrome.
U moet minimaal 70% van de eindtoetsvragen correct beantwoorden voor het behalen van de accreditatiepunten. U heeft hier in totaal drie pogingen voor. Na het doorlopen van de eindtoets heeft u via de optie ’Bekijk poging’ telkens de mogelijkheid om te bekijken welke vragen u wel en welke vragen u niet goed heeft beantwoord.
Lennart Booij stelt de gasten voor en vertelt hoe u kunt deelnemen aan de uitzending.
Roel presenteert de laatste wetenschappelijke resultaten over de rol van voeding(stoffen) bij (mentale) gezondheid. Daarbij komen vooral voedingspatronen en voedingssupplementen aan de orde en de effecten op met name depressieve klachten en klinische depressie als ook op ontwikkelingsstoornissen als ADHD en autisme. Gezonde voeding kan (bv. De Richtlijnen Gezonde Voeding) de kans op (het ontwikkelen van) depressieve klachten verminderen en van belang voor preventie en bij de behandeling depressie. Bij voedingssupplementen is er meest overtuigend bewijs voor additioneel effect van omega-3 vetzuren bij gebruik van antidepressiva.
In dit gesprek staat vooral de wetenschappelijke reflectie centraal en het ‘wat’. Hoe overtuigend is het bewijs, welke effecten zijn aangetoond? Zijn er ook kritische geluiden (kan het medicatie of andere behandelinterventies vervangen? We beperken ons tot voedingspatroon en voedingssupplementen (en gaan niet in op de andere leefstijlzaken). Wat is op basis van de wetenschappelijke evidentie ‘zinnige’ zorg en hoort voeding thuis in het ‘alternatieve circuit’ of is het onderdeel van de reguliere behandeling? Hebben we het hier over ‘hype’ of ‘hoop’ of over ‘heilzaam voor de toekomst’?
We maken de overstap van het ‘wat’ naar het ‘hoe’ van implementatie. Met Rogier Hoenders bespreken we hoe lang voeding al een aandachtspunt in zijn werk als psychiater; we vragen hoe dat in het centrum van Lentis aan de orde komt en hoe probeer hij dat als ‘leefstijl’ psychiater uit te dragen? Kost voeding ook wat en wie betaalt dat?
Waarom zou iedereen dit programma moeten terug kijken? Hebben we het vakgebied een stap verder geholpen?
12 sessies
3 sessies
3 sessies
5 sessies
3 sessies