Terug naar overzicht

Voeding en psychische gezondheid

  • Categorieën Overig
  • Duur 1u 30m
  • Deelnemers 179
  • Laatste update Donderdag 14-07-2022

Over deze sessie

Kan voeding bijdragen aan de behandeling en preventie van psychiatrische aandoeningen?

De media staan vol met berichten over superfoods en diëten; steeds meer patiënten en behandelaren gebruiken voeding op weg naar herstel. Maar voeding is complex en in de overweldigende hoeveelheid informatie kan het lastig zijn om hype van hoop te onderscheiden.

In deze editie van PSYience Live geeft dr. Roel Mocking een overzicht van de recente wetenschappelijke literatuur op het gebied van voeding in de psychiatrie.

Sessie starten

U moet inloggen op PSYience om deel te nemen aan de eindtoets. Meer informatie over het inloggen kunt u hier lezen.

Rechts op deze pagina, naast deze tekst, ziet u het Jubileum logo met daaronder een oranje button. Wanneer u deze button aanklikt dan komt de tekst “Naar de sessie” in beeld. U klikt nogmaals de oranje button aan en wordt automatisch doorgestuurd naar de toetsvragen.

Let op, de toets werkt niet in Internet Explorer. Gebruik dus een andere Internet browser, zoals Google Chrome.

Accreditatie eisen

U moet minimaal 70% van de eindtoetsvragen correct beantwoorden voor het behalen van de accreditatiepunten. U heeft hier in totaal drie pogingen voor. Na het doorlopen van de eindtoets heeft u via de optie ’Bekijk poging’ telkens de mogelijkheid om te bekijken welke vragen u wel en welke vragen u niet goed heeft beantwoord.

20:00 Welkom

Lennart Booij stelt de gasten voor en vertelt hoe u kunt deelnemen aan de uitzending.

20:05 Speed Update: Roel Mocking

20:20 Wetenschappelijke reactie op presentatie

20:30 In gesprek met ervaringsdeskundige en vragen deelnemers

20:45 Multiloog

21:00 Jonge Psychiaters

21:15 6 Gaps and next steps

21:20 Einde uitzending

Over de sprekers

Lennart Booij

Moderator

Kunsthistoricus, televisiemaker en bekend als presentator van Krachtstroom, Wat heet! en VARA's Nieuwe Lagerhuis. In het verleden was hij politiek actief in de Partij van de Arbeid.

12 sessies

Roel Mocking

Psychiater bij Amsterdam UMC en onderzoeker

Roel Mocking is psychiater bij Amsterdam UMC en onderzoeker. Hij promoveerde in 2017 cum laude op het proefschrift "Fatty Acids in Context; Neurometabolic Perspectives on Depression Vulnerability. Hij is auteur van het hoofdstuk voeding in het binnenkort te verschijnen Handboek Leefstijlpsychiatrie.

3 sessies

Lisanne Koomen

Psychiater in opleiding

Lisanne is psychiater in opleiding in het UMC Utrecht en PhD student aan de Universiteit Utrecht waar ze onderzoek doet naar leefstijlinterventies in de psychiatrie.

3 sessies

Rogier Hoenders

Psychiater TOPGGZ Afdeling CIP Lentis

Psychiater, hoofd onderzoek en hoofd inhoudelijke zaken van TOPGGZ afdeling Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) van Lentis. Rogier is initiator en inhoudelijk projectleider van "Lentis Leefstijl", waarbij patiënten en medewerkers getraind worden in leefstijl vaardigheden (voeding, beweging, ontspanning, slaap en zingeving). Hij is voorzitter van het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (www.cizg.nl). In 2021 werd hij genomineerd door Stichting Arts en Leefstijl voor leefstijl professional van het jaar (gedeelde 1e plaats).

5 sessies

Marieke van Eijkelen

CWA-Lid

Was lange tijd werkzaam in technische functies. Na het afronden van de opleiding tot geestelijk verzorger heeft ze een eigen bedrijf opgericht dat zich bezig houdt met zingeving. Marieke is lid van de CWA en wil vanuit ervaringsdeskundig perspectief ontwikkelingen in de wetenschap volgen en creatief meedenken over de vergroting van de inbreng van patiënten en naasten.

3 sessies

Tags

behandeling preventie roel mocking voeding

Over deze sessie

  • De wetenschap inzetten om het begrip herstel te verhelderen en daardoor ervaringskennis, praktijk en wetenschap te verbinden
  • Meer inzicht in herstel als proces versus herstel als uitkomst
  • Toegevoegde waarde van aandacht voor herstel in de dagelijkse behandelpraktijk