Terug naar overzicht

PSYience Live over de wetenschap achter herstel – Aanmeldpagina

  • Duur 1u 30m
  • Laatste update Maandag 29-03-2021

Over deze sessie

PSYience Live – maandagavond 29 maart – 20.00 / 21.30 uur. Deelname is gratis. Accreditatie is beschikbaar. 

— Het is niet meer mogelijk om via de website aan te melden voor deelname aan deze aflevering van PSYience Live. Wilt u zich alsnog aanmelden, stuur dan een mail naar psyience@nvvp.net. U ontvangt dan kort voor aanvang van de Live uitzending een deelnamelink. —

Het begrip herstel is niet vrij van controverse, en soms lijkt onduidelijkheid daaraan bij te dragen. Op maandag 29 maart tijdens uitzending 2 van wetenschapsserie PSYience Live, gebruiken we de wetenschap om het begrip te verhelderen en daardoor te verbinden.

Dat het begrip herstel in de psychiatrie steeds actueler wordt, blijkt deze week ook uit een persbericht van ZonMw. Daarin wordt het boek ‘Binnen de Buitenkant’ aangekondigd, welke de waarde van herstelondersteunende zorg bij psychische kwetsbaarheid onder de aandacht brengt. Het boek bevat persoonlijke verhalen, ervaringen van professionals en recente inzichten uit enkele door ZonMW gefinancierde onderzoeken.

Sprekers
  • Stynke Castelein, bijzonder hoogleraar herstelbevordering bij EPA bij de RUG en werkzaam bij Lentis.
  • Clinicus Harm Gijsman. Psychiater en voorzitter van de werkgroep richtlijn schizofrenie (nieuwe naam psychosespectrum).
  • Wilma Boevink is sociaal wetenschapper en werkte van 1991 tot 2020 als onderzoeker bij het Trimbosinstituut.
  • Wiepke Cahn, Psychiater en Hoogleraar Lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen

PSYience Live wordt professioneel begeleid door Lennart Booij.

Vooruitlopend op haar bijdrage over de wetenschappelijke resultaten op het gebied van herstel, brengen wij graag de column ‘Zo natuurgetrouw mogelijk’ (De Psychiater, december 2020) van Stynke Castelein alvast onder uw aandacht.

PSYience Live is een nieuwe serie interactieve wetenschapsshows, live uitgezonden vanuit De Balie in Amsterdam, waarmee we willen bijdragen aan het verder dichten van de kloof tussen wetenschap en praktijk. Tijdens deze online uitzendingen, in talkshow-achtige setting, gaan wetenschappers en clinici met elkaar én met de kijkers het gesprek aan over de laatste ontwikkelingen rond actuele wetenschappelijke thema’s en innovaties.

Aflevering 1 op 30 november 2020 ging over het voorspellen van behandeleffecten. Deze aflevering is hier terug te kijken. Voor het terugkijken en correct afronden van de bijhorende toets, is 1 accreditatiepunt te behalen.

 

Aanmelden voor PSYience Live

1) U dient eerst in te loggen op deze website.

2) Inloggen doet u met de inlogcodes die u ook voor het NVvP Ledennet gebruikt.

Wachtwoord vergeten? U kunt hier nieuwe inloggegevens bij de NVvP aanvragen. Deze inloggegevens worden één keer per dag doorgegeven aan PSYience. Het is dus mogelijk dat u niet direct op PSYience kan inloggen met deze nieuwe inloggegevens, maar dat dit pas de volgende dag kan.

Vragen,opmerkingen of problemen met inlogen? Stuur dan een mail naar psyience@nvvp.net.

20:00 Welkom

Start van het programma door Lennart Booij

20:05 Speed update Stynke Castelein

20:20 Wetenschappelijke reactie op presentatie Stynke Castelein

20:30 In gesprek met ... en vragen deelnemers

20:45 Multiloog met Stynke Castelein en Harm Gijsman

21:00 Jonge Psychiaters

21:15 6 Gaps and next steps

21:20 Einde uitzending

Over de sprekers

Lennart Booij

Moderator

Kunsthistoricus, televisiemaker en bekend als presentator van Krachtstroom, Wat heet! en VARA's Nieuwe Lagerhuis. In het verleden was hij politiek actief in de Partij van de Arbeid.

5 sessies

Wiepke Cahn

Psychiater en hoogleraar Lichamelijke gezondheid

Prof.dr. Wiepke Cahn is psychiater en hoogleraar Lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen aan de Universiteit Utrecht en Altrecht. Vanaf 2000 is zij medisch hoofd van de zorglijn schizofrenie van het UMC Utrecht. Op 3 juni 2003 promoveerde zij op haar proefschrift ‘Brain morphology during the early course of schizophrenia'. Wiepke Cahn was ook betrokken bij verkenningen van het zorginstituut over de somatische screening in het onderzoek naar psychose.

5 sessies

Stynke Castelein

Bijzonder hoogleraar herstelbevordering

Prof.dr. Stynke Castelein heeft een wetenschappelijke achtergrond in de medische sociologie. Zij is werkzaam als Hoofd onderzoek bij Lentis en is bijzonder hoogleraar herstelbevordering bij ernstig psychische aandoeningen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tevens is zij bestuurslid bij Akwa GGZ en secretaris/board member van het European Network for Mental Health Service Evaluation (ENMESH).

5 sessies

Harm Gijsman

Manager zorg Spoedeisende GGZ bij Dimence

Dr. Harm Gijsman is Manager zorg Spoedeisende GGZ bij Dimence en voorzitter van de werkgroep die momenteel de richtlijn schizofrenie (nieuwe naam psychosespectrum) herziet. Voordat hij bij Dimence werkte, was hij werkzaam als programmadirecteur acute zorg bij Pro Persona en Hoofd Zorgprogramma Psychose & EPA en psychiater op de opname afdeling eerste psychose. Hij werkte ook zes jaar als psychiater in het Verenigd Koninkrijk.

5 sessies

Wilma Boevink

Sociaal wetenschapper

Dr. Wilma Boevink is onderzoeker (zie haar lange onderzoeksloopbaan (1991 - 2020) bij het Trimbosinstituut en haar proefschrift uit 2017 over ervaringsdeskundigheid) alsmede ervaringsdeskundige. Zij weet als geen ander hoe  herstel in de praktijk is ontstaan, de rol die wetenschap daar is gaan spelen en ook wat de beperkingen van het wetenschappelijk onderzoek zijn. Wilma heeft met anderen het HEE programma ontwikkeld (Herstel Empowerment en Ervaringsdeskundigheid).

5 sessies

Tags

herstel herstelondersteunende zorg

Over deze sessie

  • De wetenschap inzetten om het begrip herstel te verhelderen en daardoor ervaringskennis, praktijk en wetenschap te verbinden
  • Meer inzicht in herstel als proces versus herstel als uitkomst
  • Toegevoegde waarde van aandacht voor herstel in de dagelijkse behandelpraktijk