Terug naar overzicht

Psychotherapie bij Lesbische, Homo, Biseksuele en Transgender (LHBT) patiënten

Over deze sessie

Patient kenmerken, psychische problemen en de hulpvraag bij LHBT patienten verschillen van die bij heteroseksuele patienten. Opleiding, training en de praktijk van de ggz is niet altijd sensitief voor de specifieke noden van LHBT’ers. De workshop wil bijdragen aan het vergroten van die sensitiviteit door het bespreken van specifieke thema’s in psychotherapie bij LHBT patienten: coming out, (geinternaliseerde) homofobie, transfobie, het belang van sociale steun, de identiteitsontwikkeling en zelfonthulling van de seksuele identiteit van de therapeut. We bespreken de ‘Position Statement of the World Psychiatric Association on Gender Identity and Same Sex Orientation’ en kenmerken van affirmatieve psychotherapie.

Vorm

Na achtereenvolgens een drietal powerpoint presentaties van Ben Ruesink, Hugo Konz en Cobie Groenendijk zijn collega psychiaters en met name ook de psychiaters in opleiding van harte uitgenodigd om casuïstiek uit de psychiatrisch-psychotherapeutische praktijk in een open sfeer en op interactieve wijze in te brengen ter bespreking.

Deel 1 De therapeutische relatie in psychotherapie bij LHBT patienten

Video deel 1
Tussentijdse vragen

Deel 2 De behandeling van biculturele LHBTI’s en LHBTI vluchtelingen met psychische klachten.

Deel 3 Criminalisering van en conversietherapie bij gender- en seksuele minderheden

Deel 4 Interactief gedeelte – Psychotherapie bij Lesbische, Homo, Biseksuele en Transgender (LHBT) patiënten

Over de sprekers

CG

Cobie Groenendijk

1 sessies

HK

Hugo Konz

1 sessies

Ben Ruesink

1 sessies

Tags

Gender homofobie LHBT

Over deze sessie

  • Deelnemers krijgen inzicht in kenmerkende aspecten van de therapeutische relatie in psychotherapie bij Lesbische-, Homo-. Biseksuele en Transgender (LHBT) patienten.
  • Deelnemers krijgen inzicht in belangrijke thema's en contextuele aspecten die een rol spelen bij (de behandeling van) biculturele LHBTI's en LHBTI vluchtelingen met psychische klachten.
  • Kennis opdoen over criminalisering van en conversietherapie bij gender- en seksuele minderheden wereldwijd en in Nederland.