Terug naar overzicht

Precisie diagnostiek van vroege stadia van de bipolaire stoornis bij adolescenten en volwassenen

Over deze sessie

De diagnostiek van bipolaire stoornissen is niet altijd eenvoudig. Dat blijkt onder meer uit de vaak lange tijdsduur voordat de juiste diagnose is gesteld, die op kan lopen tot 10 jaar. De belangrijkste misclassificatie is unipolaire depressie. Het is niet alleen van belang, maar ook mogelijk bipolaire stoornissen eerder te herkennen (1). Tijdige herkenning van de vroege stadia van de bipolaire stoornis is een vorm van precisie psychiatrie, die door de inzet van gerichte interventies kan bijdragen aan betere behandeluitkomsten.In deze workshop, verzorgd door leden van de werkgroep Vroege Herkenning Bipolaire Stoornissen van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen, worden de deelnemers aan de hand van casuïstiek en praktijkoefeningen getraind in vroegtijdige herkenning en diagnostiek van bipolaire stoornissen bij adolescenten en volwassenen.

 

Artikel uit het Tijdschrift voor Psychiatrie

Tijdige herkenning bipolaire stoornis

 

Vorm

Na een korte theoretische inleiding gaan de deelnemers aan de hand van casuïstiek en filmmateriaal oefenen met het gebruik van screeningsinstrumenten. Verder worden diagnostische anamnestische vaardigheden geoefend in interviews met een ervaringsdeskundige.

Deel 1 Precisie diagnostiek van vroege stadia van de bipolaire stoornis bij adolescenten en volwassenen

Video deel 1
Tussentijdse vraag

Deel 2 Precisie diagnostiek van vroege stadia van de bipolaire stoornis bij adolescenten en volwassenen

Deel 3 Precisie diagnostiek van vroege stadia van de bipolaire stoornis bij adolescenten en volwassenen

Deel 4 Precisie diagnostiek van vroege stadia van de bipolaire stoornis bij adolescenten en volwassenen

Over de sprekers

ML

Marc Lochmann van Bennekom

1 sessies

Eline Regeer

Lid van de Commissie Wetenschappelijke Activiteiten

Eline Regeer is werkzaam als psychiater en onderzoeker bij het TOP-GGZ Behandelcentrum Bipolaire Stoornissen van Altrecht GGZ in Utrecht. Zij promoveerde in 2008 aan de Universiteit van Groningen op het proefschrift A different perspective on bipolar disorder.

3 sessies

MH

Manon Hillegers

1 sessies

Tags

anamnestische vaardighede bipolaire stoornissen Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen werkgroep Vroege Herkenning Bipolaire Stoornissen

Over deze sessie

  • Na het volgen van deze module is de deelnemer zich bewust van de vaak langdurige diagnostische zoektocht bij mensen met een bipolaire stoornis en het belang deze duur te proberen te verkorten.
  • Daarnaast heeft de deelnemer zicht op factoren die bijdragen aan tijdige herkenning en heeft hij/zij meer kennis van beschikbare ondersteunende meetinstrumenten en de toepassing hiervan bij de diagnostiek.
  • Na het volgen van deze module is de deelnemer in staat een risicoprofiel op te stellen voor de bipolaire stoornis en een weging te maken of klachten bij een bipolaire stoornis horen en welke factoren je daarin mee weegt