Terug naar overzicht

Narratieve Exposure Therapie (NET) bij PTSS door meervoudig trauma: meer dan alleen exposure!

  • Categorieën Angststoornissen
  • Duur 45m
  • Deelnemers 27
  • Laatste update Dinsdag 08-12-2020

Over deze sessie

Er bestaan diverse evidence based behandelmethoden voor de Posttraumatische Stressstoornis (PTSS), zoals imaginaire exposure (IE), cognitieve gedragstherapie (CGT) en Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Deze behandelvormen zijn sterk gericht op een of enkele specifieke traumatische gebeurtenissen. Vooral bij complexe patiënten met een voorgeschiedenis van meervoudig trauma zijn deze methoden niet altijd makkelijk toe te passen.

Bij Narratieve Exposure Therapie (NET) worden de traumatische gebeurtenissen niet geïsoleerd, maar juist in de context van de levensgeschiedenis behandeld, zodat niet alleen de angst uitdooft maar daarnaast de traumatische herinneringen beter worden ingebed in het autobiografische geheugen. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de positieve gebeurtenissen uit de levensgeschiedenis (1).

Vanwege de specifieke focus op het bewerken van zowel het impliciete als het autobiografische geheugensysteem bij traumatische ervaringen, is NET speciaal geschikt voor patiënten waarbij sprake is van meervoudige en complexe traumatische ervaringen. Voorbeelden zijn herhaald seksueel trauma of oorlogstrauma, maar ook bijvoorbeeld EPA patiënten met PTSS (2). Doorgaans zijn het deze complexe traumapatiënten, die worden gezien door de psychiater.

Het consequent en chronologisch doorwerken van de levensloop en de diverse traumatische gebeurtenissen helpt bij de herkenning van de onderling verbonden emotionele trauma-netwerken bij meervoudig trauma. Het zal het autobiografische geheugen weer herstellen, waardoor PTSS-symptomen afnemen en zal leiden tot een beter persoonlijk begrip van schema’s en sociale emoties die zich hebben gevormd gedurende de levensgeschiedenis. NET zorgt voor betekenisgeving en biedt de mogelijkheid tot getuigenis tegen mensenrechten schendingen.

Dat NET een effectieve behandeling is, zowel voor PTSS als comorbide depressie wordt ondersteund door inmiddels 20 RCT’s (N=1032), zowel uitgevoerd in lage inkomens landen als in Westerse landen (3). Inmiddels is NET opgenomen in de richtlijnen van de APA (2017) (4).

NET wordt ook bij complexe patiënten goed verdragen en is qua methodiek voor patiënten makkelijk te begrijpen (1). Inmiddels bestaat NET ook voor kinderen met PTSS (KIDNET) en voor daders met PTSS (FORNET).

Vorm (hoe)  

In deze workshop worden de principes van NET en de praktische uitvoering op een interactieve manier besproken door twee ervaren NET-trainers / psychiaters, met oefeningen, video en casuïstiek.

Deel 1 Sessie NET bij PTSS door meervoudig trauma: meer dan alleen exposure!

Video deel 1
Tussentijdse vraag 1

Deel 2 Sessie NET bij PTSS door meervoudig trauma: meer dan alleen exposure!

Deel 3 Sessie NET bij PTSS door meervoudig trauma: meer dan alleen exposure!

Deel 4 Sessie NET bij PTSS door meervoudig trauma: meer dan alleen exposure!

Over de sprekers

RA

Rembrant Aarts

1 sessies

IO

Imma Oosterkamp

1 sessies

Tags

Angststoornissen Narratieve Exposure Therapie PTSS trauma

Over deze sessie

  • Inzicht in de overenkomsten en verschillen van narratieve exposure therapie en andere traumafocale therapieën
  • Inzicht in de aandachtspunten bij de diverse onderdelen van de NET, zoals leggen levenslijn, exposure van de "stenen" en schrijven getuigenisdocument
  • Inzicht in indicatie en contraindicatie voor behandeling middels NET