Er is toenemend wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van leefstijl veranderingen zoals voeding, beweging, relaxatie en slaap bij de behandeling en preventie van psychiatrische stoornissen (Deenik e.a., 2019; Hoenders e.a., 2014; 2019). Tevens lijken leefstijl veranderingen kosteneffectief (Stahl e.a., 2015; Pot e.a., 2019). Er is recent meer inzicht gekomen in werkingsmechanismen van leefstijl veranderingen, zoals de gut-brain-axis, het microbioom, neuroplasticiteit, allostatic load, eigenetica en circadiane ritmiek. Echter, op mindfulness en running therapy na, wordt leefstijl begeleiding nog maar mondjesmaat toegepast in de psychiatrie. Daar moet snel verandering in komen (Firth e.a., 2019).
Gedragsverandering is moeilijk, zeker op de langere termijn. Bekende voorbeelden zijn jojo effecten bij pogingen af te vallen en de goede voornemens van 1 Januari die vaak voor het eind van de maand zijn vergeten of verlaten: 80% valt binnen een jaar terug in oud gedrag. Is duurzame gedragsverandering op gebied leefstijl überhaupt haalbaar? Wat is ervoor nodig om dit te bereiken? Hoe ziet dat er concreet uit in de GGz?
Vorm
Deze interactieve workshop bestaat uit drie delen. Eerst wordt een overzicht gegeven van wetenschappelijk onderzoek, richtlijnen en beleidsnotities over preventie en leefstijl. Daarna oefenen deelnemers met het verrichten van een leefstijl anamnese. Tenslotte wordt er in tweetallen geoefend met het induceren van therapeutische leefstijl veranderingen, middels de principes van gedragstherapie, motivational interviewing en oplossingsgericht werken aan de hand van 12 basisprincipes (Hoenders e.a., 2019).
5 sessies