Terug naar overzicht

Leefstijl ter preventie en behandeling van stemmings- en angststoornissen

Over deze sessie

Er is toenemend wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van leefstijl veranderingen zoals voeding, beweging, relaxatie en slaap bij de behandeling en preventie van psychiatrische stoornissen (Deenik e.a., 2019; Hoenders e.a., 2014; 2019). Tevens lijken leefstijl veranderingen kosteneffectief (Stahl e.a., 2015; Pot e.a., 2019). Er is recent meer inzicht gekomen in werkingsmechanismen van leefstijl veranderingen, zoals de gut-brain-axis, het microbioom, neuroplasticiteit, allostatic load, eigenetica en circadiane ritmiek. Echter, op mindfulness en running therapy na, wordt leefstijl begeleiding nog maar mondjesmaat toegepast in de psychiatrie. Daar moet snel verandering in komen (Firth e.a., 2019).

Gedragsverandering is moeilijk, zeker op de langere termijn. Bekende voorbeelden zijn jojo effecten bij pogingen af te vallen en de goede voornemens van 1 Januari die vaak voor het eind van de maand zijn vergeten of verlaten: 80% valt binnen een jaar terug in oud gedrag. Is duurzame gedragsverandering op gebied leefstijl überhaupt haalbaar? Wat is ervoor nodig om dit te bereiken? Hoe ziet dat er concreet uit in de GGz?

 

Vorm 

Deze interactieve workshop bestaat uit drie delen. Eerst wordt een overzicht gegeven van wetenschappelijk onderzoek, richtlijnen en beleidsnotities over preventie en leefstijl. Daarna oefenen deelnemers met het verrichten van een leefstijl anamnese. Tenslotte wordt er in tweetallen geoefend met het induceren van therapeutische leefstijl veranderingen, middels de principes van gedragstherapie, motivational interviewing en oplossingsgericht werken aan de hand van 12 basisprincipes (Hoenders e.a., 2019).

Deel 1 Leefstijl ter preventie en behandeling van stemmings- en angststoornissen

Video deel 1
Tussentijdse vraag 1

Deel 2 Leefstijl ter preventie en behandeling van stemmings- en angststoornissen

Deel 3 Leefstijl ter preventie en behandeling van stemmings- en angststoornissen

Deel 4 Leefstijl ter preventie en behandeling van stemmings- en angststoornissen

Over de sprekers

Rogier Hoenders

Psychiater TOPGGZ Afdeling CIP Lentis

Psychiater, hoofd onderzoek en hoofd inhoudelijke zaken van TOPGGZ afdeling Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) van Lentis. Rogier is initiator en inhoudelijk projectleider van "Lentis Leefstijl", waarbij patiënten en medewerkers getraind worden in leefstijl vaardigheden (voeding, beweging, ontspanning, slaap en zingeving). Hij is voorzitter van het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (www.cizg.nl). In 2021 werd hij genomineerd door Stichting Arts en Leefstijl voor leefstijl professional van het jaar (gedeelde 1e plaats).

5 sessies

Tags

Angststoornissen gedragsverandering leeftsijl

Over deze sessie

  • Weten waarom leefstijlgeneeskunde van belang is
  • Leren waarom leefstijl veranderingen zo moeilijk te halen zijn
  • Leren hoe duurzame gezonde leefstijl veranderingen te behalen