Terug naar overzicht

De psychiater in de regenboogsamenleving: Genderdiversiteit en Transgenderzorg in Nederland

  • Categorieën Voorjaarscongres
  • Duur 1u
  • Deelnemers 1
  • Laatste update Donderdag 24-08-2023

Over deze sessie

Deze PSYience Live uitzending was onderdeel van het NVvP Voorjaarscongres 2023.

Dr. Annelou de Vries, kinder en jeugdpsychiater Amsterdam UMC en hoofd van de afdeling kinderpsychiatrie van het Kennis- en zorgcentrum voor Genderdysforie, geeft een overzicht van haar wetenschappelijk onderzoek naar genderdiversiteit bij jongeren, en de uitkomsten van transgenderzorg en behandeling op de langere termijn, o.a. het psychisch welbevinden.

Zie ook het interview met De Vries voor het tijdschrift De Psychiater over de PSYience Live uitzending.

In het tafelgesprek gaan een klinisch werkende psychiater, een ervaringsdeskundig en een CWA-lid met Annelou in gesprek. In dit gesprek wordt de vertaling van wetenschappelijke kennis over genderdysforie naar de dagelijkse klinische praktijk gemaakt. Relevant voor ons allemaal: wat zijn de uitdagingen in de praktijk? Wat kan ik morgen anders doen?

Selm Merel Wenselaers, schrijver, dramaturg, curator,  neemt ons vanuit eigen ervaring mee op de weg in de transgenderzorg. Waar kunnen we als psychiaters in ons dagelijks werk opletten?

Met psychiater en onderzoeker (aandachtsgebied wetenschappelijke integriteit)  bij de afdeling Filosofie van de Vrije Universiteit en de afdeling Ethiek van het AmsterdamUMC, locatie VU, dr. Joeri Tijdink praten we over de dilemma’s en ethische vraagstukken in de dagelijkse praktijk. Maar ook de vraag: wat kunnen we morgen anders doen. Op welke manier kunnen we sensitiever zijn voor genderdiversiteit en dit ter sprake brengen in de spreekkamer.

Dr. Tim van de Grift verzorgt namens De Jonge Psychiater een column over de toenemende polarisatie rondom transgenderzorg, en welke invloed dit heeft op de levens van transpersonen en op het doen van wetenschappelijk onderzoek. Tim is seksuoloog, psychiater in opleiding bij het Zaans Medisch Centrum. Hij is onderzoeksfellow GGZ van ZonMW en als onderzoeker bij het UMC Amsterdam, Locatie VUmc op het gebied van transgender- en interseksezorg.

Moderator van de PSYience live uitzending is Sophie Rutenfrans en zij wordt inhoudelijk bijgestaan door side-kick Eline Regeer, lid van de CWA en als psychiater werkzaam bij Altrecht.

Geen programma gevonden

Over de sprekers

AD

Annelou de Vries

1 sessies

SR

Sophie Rutenfrans

1 sessies

JT

Joeri Tijdink

2 sessies

Eline Regeer

Lid van de Commissie Wetenschappelijke Activiteiten

Eline Regeer is werkzaam als psychiater en onderzoeker bij het TOP-GGZ Behandelcentrum Bipolaire Stoornissen van Altrecht GGZ in Utrecht. Zij promoveerde in 2008 aan de Universiteit van Groningen op het proefschrift A different perspective on bipolar disorder.

4 sessies

Tags

genderdiversiteit Genderdysforie lhbti lhbtiq+ transgenderzorg Voorjaarscongres